Keski-Uudenmaan
Sukeltajat ry.

Sukellusta vuodesta 1978

 

Keski-Uudenmaan Sukeltajat ry.

Sukellusta vuodesta 1978

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole vielä aikaisempaa sukelluskokemusta. Kurssin suorittaneet saavat kansainvälisen sukelluskortin. Peruskursseja järjestämme keväisin.


Pääsyvaatimukset
Sukelluskurssille tulijan on oltava terve ja uimataitoinen. Kurssin on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Yläikärajaa ei ole.

Teoriaopetus
Kurssi sisältää 15 oppituntia. Tunneilla käsitellään mm. sukeltamisen terveysriskejä ja niiden hallitsemista, sukellusturvallisuutta, pelastautumista, varusteita ja sukeltamisen harrastusmuotoja. Opitut asiat testataan kurssin lopuksi teoriakokeella.

Allasopetus
Allasopetusta kurssilla on 12 tuntia. Allasharjoittelu valmentaa avovedessä sukeltamiseen, ja sen aikana opitaan mm. sukelluslaitteen toimintaa, vedessä liikkumista, yhteistyötä sukellusparin kanssa, käsimerkkejä, ongelmatilanteista selviämistä ja pelastautumista. Vähintään yksi allaskerroista pidetään neljä metriä syvässä altaassa.

Avovesiopetus
Kurssi päättyy avovesiviikonloppuun, jonka aikana sukelletaan viisi kertaa luonnonvesiin. Perinteisesti avovesisukellukset on tehty Porkkalanniemessä, kalliorannalta käsin. Ensimmäinen sukellus tehdään kaksin kouluttajan kanssa, ja sen aikana totutellaan toimimaan allasvettä sameammassa näkyvyydessä, uudessa ympäristössä. Sen jälkeen sukelletaan pareittain kouluttajan valvonnassa ja käydään läpi tärkeimmät altaassa opitut taidot myös avovedessä.

Kuivapuku
Kurssin avovesisukellukset voi tehdä valintansa mukaan märkäpuvulla tai kuivapuvulla. Märkäpuvussa sukeltaja kastuu, mutta veden alla liikkuminen on verraten helppoa ja puku on edullinen. Kuivapuvussa pysyy kuivana ja se on mukavampi, mutta se vaatii enemmän harjoittelua ja on märkäpukua kalliimpi. Kuivapuku edellyttää lisäopetusta yhden teoria- ja yhden allaskerran verran.

Lääkärintarkastus
Kurssin aikana käydään lääkärintarkastuksessa. Jos jokin terveyteen liittyvä asia askarruttaa, lääkärissä voi käydä myös ennen kurssia. Tarkastus tehdään erityisen sukelluslääkärintarkastuslomakkeen mukaisesti, ja lääkäri kiinnittää huomiota varsinkin keuhkojen, korvien ja pään onteloiden kuntoon. Sellaisia sairauksia, jotka saattavat aiheuttaa toimintakyvyttömäksi johtavia kohtauksia, ei saa olla. On suositeltavaa käydä nimenomaan sukeltamiseen perehtyneen lääkärin tarkastettavana varsinkin silloin, kun jokin asia omassa terveydessä epäilyttää. Kurssin kouluttajalta saa lisätietoa.

Kurssimaksu
Kurssin hinta vuonna 2015 on noin 450 euroa. Hinta sisältää opetuksen lisäksi sukelluslaitteen ja painovyön kurssin ajaksi, ilmatäytöt, oppikirjan, sukelluspäiväkirjan, uimahallimaksut ja Keski-Uudenmaan Sukeltajien jäsenyyden vuoden loppuun asti. Kurssin suorittaneet pääsevät siis jäseniksi ilman liittymismaksua.

Muut kustannukset
Jokaisen kurssilaisen on kustannettava itse oma lääkärintarkastuksensa (0-150 e) sekä vakuutuksensa. Oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus käy tietyin ehdoin, joista kerrotaan tarkemmin kurssin ensimmäisellä teoriatunnilla. Saatavilla on myös erityisesti sukeltajalle räätälöityjä vakuutuksia mm Pohjolasta tai DAN-järjestöltä. Näiden vakuutusten hinnat on 50-100 euroa vuodessa.

Jokaisen kurssilaisen on hankittava itse myös henkilökohtaiset perusvälineensä (räpylät kenkineen, maski ja snorkkeli), sekä avovesisukelluksille sukelluspuku hanskoineen. Perusvälineet maksavat uusina noin 100 - 300 euroa, mutta käytettyjä saattaa löytää huomattavasti edullisemmin. Uuden märkäpuvun saa 200-300 eurolla, kuivapuku maksaa 600eurosta ylöspäin. Sukelluspukua ei kuitenkaan välttämättä tarvitse ostaa, sillä halukkaille puvut pyritään vuokraamaan edullisesti avovesiviikonloppua varten. Kuivapuku edellyyttää erillistä käyttökurssia.

Sukeltajakortti

Kurssiin hyväksytysti suorittaneet saavat kansainvälisen PADI Open Water Diver - sukeltajakortin. Hyväksytysti suorittaminen tarkoittaa läpäistyä teoriakoetta, oikeaa asennetta turvallisuuteen ja riittävän hyvin opittuja käytännön taitoja.

Peruskurssin suorittaneen sukeltajan syvyysraja on 18 metriä. Jatkokoulutus mahdollistaa syvemmät sukellukset.

Lisätietoja koulutusvastaavalta.
 

Kirjautuminen

Kirjautunut jäsen pääsee käsiksi vain jäsenille tarkoitettuun aineistoon.

Rekisteröityminen edellyttää seuran jäsenyyttä. Jos olet alan harrastaja, täytä >>jäsenhakemus.

Sukeltajaliiton vuosikertomus 2017
Sukeltajaliiton vuosikertomus 2017

Avaa vuosikertomus (pdf)

Toimintakalenterissa tulossa

Ei tapahtumia

JÄSEN, oletko rekisteröitynyt sivuille?

Jotta voit ilmoittautua seuramme Faster-reissuille sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä seuramme sivuilla.

HUOM! Jos olet mielestäsi rekisteröitynyt, mutta et edelleenkään pääse kirjautumaan sivustolle, lähetä sähköpostia webmasterille.